141 відгук
+380 (96) 976-10-38
BRUTAL-SHOP

Вітамін B1 (Тіамін)

Вітамін B1 (Тіамін)
Загальна характеристика вітаміну В1 (Тіаміну)
Вітамін В1 належить до цілої групи вітамінів групи В. В1 – це водорозчинний вітамін, являє собою безбарвну кристалічну речовину, яка руйнується при нагріванні.
Історія відкриття вітаміну В1 нерозривно пов'язана з хворобою бері-бері (у перекладі означає « не можу, не можу»), яка поширена в основному на Сході. Ця хвороба супроводжується розладом психіки і м'язовою виснаженням, провідними до серцевої недостатності. У дітей бери-бери характеризується блюванням, здуттям живота, відсутністю апетиту і конвульсією.
У 1911 році Казимир Функ отримав біологічно активну речовину з рисових висівок, яке сприяло полегшенню болючого синдрому бери-бери, а так як молекула містила азот, він назвав її вітаміном (калоризатор). І тільки в 1937 році завдяки Р. Вільямсу з'явилася хімічна формула, а також сама назва «тіамін» і почалося перше промислове виробництво тіаміну.
В даний час вітамін В1 має наступні варіанти назв: тіамін, тиаминпирофосфат, тво-вітамін, аневрин. В основному використовується назва тіамін.
У медицині існують такі форми вітаміну В1: Тіамін, Фосфотиамин, Бенфотиамин, Кокарбоксилаза (тиаминдифосфат).
Випускається у формі таблеток або розчину для ін'єкцій.
Фізико-хімічні властивості вітаміну В1
Вітамін В1 являє собою досить складне за формулою з'єднання – C12H17N4OS. Ця речовина добре розчиняється у воді, а при нагріванні швидко руйнується, тому при приготуванні страв із продуктів, що містять тіамін, частина корисних властивостей вітаміну В1 втрачається. Зовні він нагадує сіль (кристалічна речовина), не має запаху.
Харчові джерела вітаміну В1
Тіамін міститься в наступних продуктах харчування: кедрові горіхи (33,8 мг вітаміну В1 у 100 г продукту), бурий рис (2,3 мг), насіння соняшнику (1,84 мг), свиняче м'ясо (1,45 мг), фісташки (1,0 мг), зелений горох (0,9 мг), арахіс (0,7 мг), сочевиця (0,50 мг), вівсяна крупа (0,49 мг), гречана крупа (0,43 мг), пшоняна крупа (0,42 мг), субпродукти тварин і птахів (печінка, легені, нирки, шлунок, серце, мозок), хліб з борошна грубого помелу (0,25 мг), яйце куряче (0,12 мг), спаржа (0,10 мг), картопля (0,10 мг), цвітна капуста (0,10 мг), апельсин (0,09 мг), а також у багатьох овочах у середніх кількостях: цибуля, квасоля, брокколі, морква, гарбуз, томати, зелений горошок, буряк, брюссельська капуста, шпинат, баклажани.
Добова потреба вітаміну В1
Добова потреба у вітаміні B1:
· для дорослих чоловіків – 1.2-2.1 мг;
· для осіб похилого віку – 1.2-1.4 мг;
· для жінок від 19 років – 1.1-1.5 мг (у вагітних більше на 0.4 мг, у годуючих – на 0.6 мг);
· для дітей, залежно від віку – 0.3-1.5 мг (0-6 місяців – 0,2 мг на добу; 6-12 місяців – 0,3 мг; 1-3 років – 0,5 мг; 4-8 років – 0,6 мг; 9-13 – 0,9 мг; 14-18 років – 1,0 мг).
Корисні властивості вітаміну В1
Вітамін B1 (Тіамін) – відіграє важливу роль у вуглеводному, білковому та жировому обміні, а також у процесах проведення нервового збудження в синапсах. Захищає мембрани клітин від токсичного впливу продуктів перекисного окислення (calorizator).
Тіамін сприяє поліпшенню роботи мозку, пам'яті, уваги, мислення, нормалізує настрій, підвищує здатність до навчання, стимулює ріст кісток, м'язів, нормалізує апетит, уповільнює процеси старіння, зменшує негативний вплив алкоголю та тютюну, підтримує тонус м'язів травного тракту, усуває морську хворобу і знімає заколисування, підтримує тонус і нормальне функціонування серцевого м'яза, зменшує зубний біль.
Шкідливі властивості вітаміну В1
При введенні тіаміну у вигляді ін'єкцій у деяких людей виникають алергічні реакції, такі як кропив'янка, шкірний свербіж, анафілактичний шок.
Засвоюваність вітаміну В1
Засвоєння кожного вітаміну і мінералу, зазвичай вимагає виконання деяких умов.
Вітамін В1 добре засвоюється при відсутності алкоголю і кави в організмі. Для кращого його засвоєння слід споживати продукти, що містять вітамін В1, в свіжому вигляді, без термічних обробок, адже при нагріванні він руйнується.
Дефіцит вітаміну В1 в організмі
Руйнування і виведенню з організму вітаміну В1 можуть сприяти алкоголь, чай, кава і цукор, також сечогінні та проносні засоби.
Дефіцит вітаміну В1 проявляється наступними симптомами:
· Підвищена стомлюваність;
· Дратівливість;
· Депресія;
· Безсоння або тривожний сон;
· Погіршення пам'яті;
· Втрата концентрації уваги;
· Погіршення апетиту;
· Постійне відчуття холоду чи, навпаки, відчуття жару в руках і ногах;
· Пронос або гіпотонічний запор;
· Нудота;
· Головні болі;
· Погіршення координації руху;
· М'язова слабкість;
· Біль у литках ніг;
· Задишка, при найменшій фізичному навантаженні;
· Зниження самооцінки;
· Різке схуднення;
· Набряки рук і ніг;
· Низький артеріальний тиск;
· Знижений больовий поріг.
При сильному дефіциті вітаміну В1 може розвинутися авітаміноз, який тягне за собою захворювання бери-бери. Воно має такі симптоми: параліч, погана пам'ять, постійний головний біль, тахікардія, біль у серці, задишка, набряки, відсутність апетиту, загальна слабкість, атрофія м'язів, біль у животі, запори, нудота, втрата ваги, хитка хода.
Надлишок вітаміну В1 в організмі
Надлишок тіаміну фактично не зустрічається, оскільки він є водорозчинним і з продуктами харчування отримати його в надлишку неможливо. В1 постійно виводиться з організму природним шляхом через травний тракт або з сечею.
Надлишок тіаміну може виникнути лише при введенні за допомогою ін'єкцій вітаміну в синтетичному вигляді. У такому випадку можуть виникнути алергічні реакції, різні спазми, зниження тиску та підвищення температури тіла. Також зустрічається індивідуальна непереносимість препаратів з вітаміном В1, яка проявляється у вигляді шкірного свербежу або кропив'янки.
Взаємодія вітаміну В1 (Тіаміну) з іншими речовинами
1. Вітамін В1, активно взаємодіючи з фолієвою кислотою (вітамін В9) і вітаміном В12 бере участь у синтезі метіоніну – амінокислоти, необхідної для знешкодження токсичних продуктів.
2. Якщо провести одночасно ін'єкцію В1 з вітамінами В6 і В12, то може виникнути алергічна реакція на тіамін, а В6 і В12 посилять її у кілька разів.
3. Вітамін С захищає тіамін від передчасного руйнування.
4. Тіамін переходить в активну форму у поєднанні з магнієм, в такому стані він здатний виконувати життєво важливі функції в нашому організмі (калоризатор).
5. Сіль, чорний чай і кава руйнують вітамін В1. Також він руйнується при палінні, прийнятті деяких антибіотиків і протитуберкульозних препаратів.
Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner