Кошик
141 відгук
promo_banner
ТЦ Квартал проспект Независимости 10, Харків, Україна
Додати відгук

Лецитин соняшниковий

Лецитин соняшниковий

Соняшниковий лецитин: ТОП-10 корисних властивостей

Лецитин соняшниковий – продукт, який володіє великою кількістю корисних властивостей. Зниження рівня холестерину, поліпшення пам'яті, стану шкіри, поліпшення функції серцево-судинної системи і печінки – лише невелика частина з них. За рахунок цінності і безпеки лецитин стає все популярнішим у світі як біодобавки. Що це таке і за що так цінують соняшниковий лецитин?

Що таке лецитин?

Лецитин називають інноваційним і унікальним продуктом. Насправді, це лише рекламний прийом – це природна речовина, що складається з «правильних» жирів і міститься в тканинах рослин і живих істот. Це ефірне з'єднання, в яке входять триглецирид, фосфолипид і гликолипиды.

Лецитин в організмі відіграє дуже важливу роль. З нього на 50% складаються клітини печінки, третина захисної оболонки мозку і 17% всіх нервових клітин організму (із з'єднань лецитину складаються мембрани нейронів). Організм не може синтезувати його самостійно, проте отримує з продуктів харчування: сої, яєчних жовтків, червоного м'яса, бобових і соняшнику. Їх необхідно вживати в їжу, але щоб збільшити вживання лецитину, можна приймати його в якості добавки. Лецитин випускають в порошку, рідкій формі або у вкритих оболонкою капсулах.

Переваги лецитину соняшнику

Чому варто віддати перевагу соняшниковій лецитину? Є відразу кілька причин. По-перше, якщо ви не вживаєте тваринні продукти, яєчний лецитин відразу відпадає. Соєвий лецитин не підходить людям, у яких є алергія на сою (хоча він і очищається від білкових сполук, ризик алергічної реакції залишається).

В соняшниковій лецитину, на відміну від інших типів цієї речовини, немає фитоестрагенів – рослинних гормонів, які викликають вироблення гормону эстрагена у людей. Тому лецитин соняшнику безпечний для чоловіків і не викликає змін гормонального фону у жінок.

«Сонячний» лецитин: застосування в медицині

Цінні властивості лецитину обумовлені корисними речовинами, які він містить. Для здоров'я людини основним значенням мають такі його ефекти:

1. Зниження холестерину

Зниження холестерину – один з перших переваг, який згадують, коли розмова заходить про користь соняшникової лецитину. Клінічні дослідження показали, що прийом лецитину всього за 2 місяці знижує рівень загального холестерину на 42%, а «поганого» холестерину (ЛПНЩ), який відкладається в судинах у формі бляшок і несе ризики для здоров'я, - на 56%. Крім того, лецитин соняшнику підвищує рівень «хорошого» холестерину (ЛПВЩ). Він необхідний нашому організму, оскільки, замінюючи собою «погані» холестеринові бляшки, очищає кровоносні судини і підтримує чистоту кровотоку.

2. Поліпшення функцій печінки

Якщо печінка піддається жирової хвороби, вона не може переробляти зайвий жир і виводити його через кишечник. Замість цього вона починає накопичувати жир. В результаті може розвинутися цироз, діабет 2-го типу або рак печінки. Фосфоліпіди, що містяться в лецитині соняшнику, допомагають печінці ефективно очищати зайві жири і дозволяють організму підтримувати ідеальний рівень глюкози в крові.

3. Зміцнення імунітету

Дослідження доводять, що фосфоліпіди соняшнику прискорюють процес загоєння і стимулюють імунну систему, багато в чому завдяки своїм антиоксидантним ефектам і змістом фосфатидилинозита і фосфатидилэтаноламина.

4. Поліпшення травлення

Соняшниковий лецитин і здоров'я травної системи йдуть поруч, рука об руку. Справа в тому, що 70% фосфоліпідів кишечника – це саме лецитин. Він формує захисний бар'єр від шкідливих бактерій. Недолік лецитину призводить до послаблення захисту, а значить – проблем з кишечником. Особливо рекомендують соняшниковий лецитин при хворобі крона, виразковому коліті, синдромі подразненого кишечника.

Дані дослідження, опублікованого в американському спеціалізованому науковому журналі «Здоров'я травлення», доводять, що у людей з виразковим колітом фосфоліпідний бар'єр містить на 70% менше необхідної йому кишкової слизу. Це – прямий ризик вторгнення мікробів і розвитку запальних процесів. Соняшниковий лецитин дозволяє відновити рівень фосфоліпідів і усунути ризики.

5. Лецитин і здорова нервова система

Кожна нервова клітина (їх називають нейронами) покрита захисною мембраною з жирів – мієлінової оболонкою. Жири збільшують швидкість проходження струму і ізолюють його, в результаті чого сигнал від мозку до нервових закінченнях проходить швидше. Якщо мієлінова оболонка пошкоджена, виникають труднощі з проходженням сигналу – звідси проблеми з пам'яттю, нервами. Лецитин «латати» дірки в жирових мембранах нейронів, покращуючи роботу мозку, центральної і периферичної нервової системи.

Лецитин покращує когнітивні функції. Є дослідження, які підтверджують його ефективність при поліпшенні пам'яті при деменції, хвороби Альцгеймера. Вони затримують розвиток дегенеративних станів.

Крім того, фосфоліпіди і жирні кислоти, які містяться в лецитині соняшнику, знижують рівень стресу і виступають природним антидепресантом.

6. Здорові кістки і суглоби

Як і шарніри в двері або підшипники в автомобілі, наші суглоби потребують змащення. Її функції виконують жирні кислоти, зокрема холін, які містяться у великих кількостях в соняшниковій лецитину. Він «змащує» суглоби, забезпечує плавність руху і знижує ризик травм. Ці жирні кислоти також відновлюють і захищають кісткові тканини.

7. Зниження кров'яного тиску, профілактика атеросклерозу

Этот эффект связан со снижением уровнем холестерина и наличием в лецитине линолевой кислоты. Она удаляет из кровотока лишние триглицериды. В комплексе со снижением ЛПНП, это расширяет кровеносные сосуды и облегчает работу сердца, кровь лучше циркулирует по чистым сосудам и питает клетки кислородом. Прием лецитина подсолнечника упреждает развитие атеросклероза, снижает риск инсульта и сердечного приступа, связанные с закупоренными холестерином сосудами.

8.       Природный антиоксидант

В лецитине подсолнечника содержится один из самых мощных натуральных антиоксидантов -  фосфатидилхолин. Они помогают защитить клетки от повреждений в результате процессов окисления. Окислительные процессы, в свою очередь, ускоряют процессы старения, могут стать причиной болезней сердца или онкологии. Всего 500 мг (0,5 г) подсолнечного лецитина позволяют уменьшить риски повреждений клеток от окислений.

9.   Красивая кожа

Прочитайте состав своих косметических средств по уходу за кожей – наверняка там указан лецитин. И это понятно – он обладает смягчающими свойствами, снимает раздражения и воспаления эпидермиса. Этот эффект лецитина сохраняется и при его приеме в виде капсул, добавок. Доказано, что в сочетании с другими успокаивающими компонентами лецитин эффективно справляется с лечением экземы и атипического дерматита.

Способ применения, побочные эффекты

Побочных эффектов у подсолнечного лецитина очень мало. В редких случаях может возникнуть аллергия – но лишь в тех случаях, если есть аллергия на подсолнечник и его продукты (то же подсолнечное масло). Если вы страдаете ею – стоит отказаться от добавки, возможно, заменить ее на соевый лецитин (рекомендуется проконсультироваться с доктором). Аллергическая реакция может проявляться в виде покраснений, раздражения и зуда на кожи, нарушений функции желудка или утрудненного дыхания. Стоит снизить дозировку приема лецитина, а если не поможет – прекратить прием.

Лецитин можно принимать в виде диетической добавки или добавлять его в холодные блюда – салаты, каши, йогурта. Температура еды не должна превышать 40-45ºС, иначе жировые соединения будут разрушаться.

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner